Askevågen

Det lille utsiktspunktet med den vide utsikten ligger langs Atlanterhavsvegen.

Landskapsarkitekt:
Smedsvig Landskapsarkitekter AS
Fullført:
2005
Askevågen. Foto: Vegar Moen

Utsiktplattformen bringer de besøkende tett på Atlanterhavet hvor du kan kjenne på de voldsomme naturkreftene. Utsiktspunktet er utført som en selvbærende konstruksjon i skipsstålplater, montert enkelt inn i den eksisterende moloen slik at du kommer enda tettere på havet og får et vidstrakt utsyn over skjærgården og fiskeværet Askevågen.

Til Askevågen

Flydalsjuvet

Rasteplassen ligger ved den bratte fjellsiden i enden av Geirangerfjorden.

Landskapsarkitekt:
Smedsvig Landskapsarkitekter AS
Fullført:
2006
Flydalsjuvet. Foto: Jarle Wæhler, Statens vegvesen

Arkitekt Sixten Rahlff har hatt lokale byggetradisjoner i bakhodet da han tegnet toalettene og informasjonstavlene ved Flydalsjuvet. Rasteplassen ligger ved den bratte fjellsiden i enden av Geirangerfjorden. Flere hundre år gammelt laftetømmer ble benyttet i byggingen av toalett og informasjonspunkt. Det laftede tømmeret er satt sammen med transparente glassvegger som lar lyset slippe inn samtidig som det ikke er mulig å se igjennom.

Utsiktspunktet er utforma i eit øvre og nedre nivå med gangbane i mellom. Flydalsjuvet består av tre deler og inneholder foruten servicebygget, en parkeringsplass og flere utsiktspunkt bundet sammen av stier og eseltrapper.

Til Flydalsjuvet

Geitøya

På Geitøya finnes det parkering, utsiktspunkt og fiskesti. Fiskestien er tilrettelagt spesielt med tanke på universell tilgjengelighet.

Landskapsarkitekt:
Smedsvig Landskapsarkitekter AS
Fullført:
2010
Rullestoltilpasset fiskesti og plattform på Geitøya, Averøya.
Rullestoltilpasset fiskesti og plattform på Geitøya, Averøya. Foto: Jarle Wæhler, Statens vegvesen

Fra bussholdeplassen og parkeringsplassen er det anlagt en sti mot et fiskepunkt. Stien har maks stigning 1:20 og har hjulstoppere på begge sider. Selve fiskeplattformen er utformet i lys plasstøpt betong, har en enkel utforming og ligger svevende 2-3 meter over sjøen.

Til Geitøya

Kjeksa

Utsiktspunktet på Kjeksa ligger ved fiskeværet Bud på Atlanterhavsvegen.

Landskapsarkitekt:
Smedsvig Landskapsarkitekter AS
Fullført:
2005
Kjeksa. Foto: Roger Ellingsen, Statens vegvesen

På Kjeksa ønsket arkitekten å utforme en rasteplass som inviterer til et møte med landskapet mot Hustadvika med holmer og skjær, et sted hvor arkitekturen fremhever landskapets kvaliteter. Rasteplassen er anlagt rundt to gamle trær som har fått en sentral plassering, rammet inn med benker og grus. Det grønne grusdekket, som er et avfallsprodukt fra den lokale smelteindustrien, holdes på plass av en skjult stålramme. En smal sti i lys betong følger variasjonene i landskapet og leder deg ned til fjæra.

Til Kjeksa

Ørnesvingen

Ørnesvingen er et av de to spektakulære utsiktspunktene langs Nasjonal turistveg Geiranger -Trollstigen.

Landskapsarkitekt:
Smedsvig Landskapsarkitekter AS
Fullført:
2006
Ørnesvingen. Foto: Jiri Havran

Stedet ligger i vakker natur med fantastisk utsikt over Geirangerfjorden. Målet med utformingen har vært å forsterke opplevelsen i disse dramatiske og unike landskapsrommene.

Ørnesvingen består av to deler. I «balkongen» ligger tre dekker av plasstøpt, hvit betong forskjøvet i forhold til hverandre og som danner et landskap av trapper, benker og plasser mot fjorden og naturen. Eksisterende bekk renner på en glassflate over plassen og stuper utfor kanten ned mot fjorden.

I «svingen» krager et betongdekke ut over den gamle vegmuren. Brede langsgående benker i prefabrikkert, slipt, hvit betong er buet etter kjørebanens form og skiller bil- og gangtrafikk.

Utsiktsplattformen har en utsmykking i glass laget av kunstneren May Elin Eikaas-Bjerk. 

Til Ørnesvingen