Nasjonal turistveg Helgelandskysten
![Ureddplassen med havutsikt, sittebenker av polert kalksteinsmarmor.](/siteassets/turistvegene/06-helgelandskysten/1-toppbilde-strekning-16x9/toppbilde_16x9_steinarskaar.jpg?mode=crop&width=1440&height=480)
Fra tinder og brefall til øyrike og frodig kyst
En kontrastfylt kjøreopplevelse i nærkontakt med kyst, bre og vakkert kulturlandskap med mye historie. Alternativ omveg til E6.
Vegen følger kysten, men endrer karakter undervegs fra den lange tinderekken i nord, til fjorder og fjell før naturen blir roligere med skjærgård og øyer ute i havet.
Helgelandskysten er den lengste strekningen blant de 18 nasjonale turistvegene. Både de seks fergeturene, og kontrastene reisen byr på, gjør at det er viktig å sette av god tid til Helgelandskysten.
På veg fra Jektvik – Kilboghamn krysser du polarsirkelen på 66° nord. Du passerer også helt spesielle naturfenomener på denne reisen.
Kart over strekningen
Stengt for vinteren
- Stengte:
- Beregnet åpnet:
Reiseinformasjon
- Lengde
- 433 km
- MOH.
- 0 – 346
- Overfarter
- 6 ferjer
Nasjonal turistveg Helgelandskysten går mellom Godøystraumen og Holm [17] med avstikker til Torghatten [76] [7234]. På strekningen må du benytte flere ferjer. Lenkene leder til kart over ferjeruter, klikk på ferjeikonet i kartet for rutetider: Holm – Vennesund, Horn – Anddalsvågen, Forvik – Tjøtta, Levang – Nesna, Kilboghavn – Jektvik og Ågskardet – Forøy. Strekningen er en del av Kystriksveien [17] som går fra Steinkjer til Bodø.
Mange av de største øyene er knyttet til fastlandet via ekspressbåter eller bilferger, noe som gjør det mulig med ulike avstikkere.
For syklisten: Dette er en lang og krevende strekning som naturlig deles opp i flere etapper. Strekningen er lettest å sykle i sør. Vær oppmerksom på at vegen går gjennom noen relativt lange tunneler. Det er ikke tillatt og sykle Svartistunnelen, benytt et alternativ med rute/ferje. Strekningen er del av Nasjonal sykkelrute 1. Ruta er også sammenfallende med EuroVelo 1 «Atlantic Coast Route». Strekningen er skiltet.
Veg og trafikkinformasjon
Kartinformasjon
- GPS, Godøystraumen:
- 67.246038, 14.723182
- GPS, Holm:
- 65.131221, 12.118199
Gpx-fil til nedlasting for gps og navigeringsapp.
Fila har kjøreretning fra Holm til Godøystraumen. Gpx-filer for alle Nasjonale turistveger. Eventuelle endringer av kjøremønster må brukerne selv tilpasse.
Informasjon
Tømming av toalett fra bobil og campingvogn er ikke tillatt på våre toalett. Anlegget er ikke konstruert for slik bruk. Nærmeste tømmeplasser er Storvika, Holand, Øresvik, Hellåga, Sandnessjøen, Nesna og Brønnøysund.
-
Bilde 1 av 15: Fugløya. Foto: Steinar Skaar, Statens vegvesen -
Bilde 2 av 15: Vennesund. Foto: Jarle Wæhler, Statens vegvesen -
Bilde 3 av 15: Brønnøysund. Foto: Jarle Wæhler, Statens vegvesen -
Bilde 4 av 15: Torghatten. Foto: Roger Ellingsen, Statens vegvesen -
Bilde 5 av 15: Fe langs veien. Foto: Roger Ellingsen, Statens vegvesen -
Bilde 6 av 15: Holandsfjorden vest for Svartisen. Foto: Jarle Wæhler, Statens vegvesen -
Bilde 7 av 15: Torsvika. Foto: Werner Harstad, Statens vegvesen -
Bilde 8 av 15: De syv søstre. Foto: Steinar Skaar, Statens vegvesen -
Bilde 9 av 15: Saltstraumen. Foto: Steinar Skaar, Statens vegvesen -
Bilde 10 av 15: Åselistraumen og Børvasstindan. Foto: Steinar Skaar, Statens vegvesen -
Bilde 11 av 15: Ørn. Foto: Jarle Wæhler, Statens vegvesen -
Bilde 12 av 15: Helgelandsbrua. Foto: Steinar Skaar, Statens vegvesen -
Bilde 13 av 15: Holandsfjorden med brearmen Engabreen på Svartisen. Foto: Steinar Skaar, Statens vegvesen -
Bilde 14 av 15: Storvika. Foto: Steinar Skaar, Statens vegvesen -
Bilde 15 av 15: Øyriket. Foto: Jarle Wæhler, Statens vegvesen
Opplevelser
Helgelandskysten kjennetegnes av en unik skjærgård med over 14 000 øyer og holmer. Lange fjordarmer bryter kystlinjen og innerst i fjordene finnes industrisamfunn tuftet på vannkraftproduksjon.
Fra turistvegen går et titalls fergeruter ut til de større øyene, fra verdensarvområdet Vega i sør til Sørarnøy i Gildeskål i nord. I tillegg finnes et hurtigbåtnett som knytter øyriket og fastlandet sammen. Dette gir uante muligheter for øyhopping til fots, med sykkel eller bil.
Ta en avstikker til vakre øyer som Vega, Dønna eller Rødøya, beundre Europas lavest liggende isbre Engabreen, opplev Saltstraumen eller ta en fottur på et av de mange fjellene. Søker du lettere turer anbefales stien opp til det karakteristiske hullet i Torghatten.
Nyttige lenker
-
Offisiell reiseguide for Norge
-
Oversikt over ferjeruter og tider
-
Reis med buss, tog, ferge, trikk, bane og fly
-
Planlegging og beskrivelser av rutene
-
Gode råd om camping i Norge
De 18 nasjonale turistvegene
Nasjonale turistveger er kjøreturer gjennom vakker norsk natur. Opplevelsen forsterkes med nyskapende arkitektur og tankevekkende kunst på tilrettelagte utsiktspunkter og rasteplasser.